Adj otthont egy vércsecsaládnak!

2019.09.15. 23:55
Védett ragadozómadarunk, a vörös vércse védelmére indul akció Vas megyében

Pelyhes vörös vércse fiókák (fotó: Harsányi Krisztián - ŐNPI)

A vörös vércsék nem építenek fészket, más madarak, elsősorban varjúfélék gallyfészkeit foglalják el. Ahol ezek - például megfelelő fák hiányában - nem elérhetők, ott a vércsék megtelepedése is esetleges.  Azonban a tapasztalatok szerint szívesen beköltöznek a speciálisan számukra kifejlesztett mesterséges költőládákba, ahol jellemzően 3-5 fiókát nevelnek.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szeretné, ha a nyugati országrészben is minél nagyobb számban telepdne meg az egyik legkisebb hazai ragadozómadár, ezért vércsevédelmi akciót hirdetünk. Tartós műfészkek kihelyezését tervezzük, ehhez olyan vállalkozások és magánszemélyek jelentkezését várjuk, akik elkötelezettek Vas megye madárvilágának megőrzése és gyarapítása iránt és szívesen adományoznának fészkelőhelyet a vércsék számára.

Vörös vércse család mesterséges költőládában, a tojó pockot hoz a fiókáknak (videó: Harsányi Krisztián, Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI)

Miért jó ez mindannyiunknak?

Amellett, hogy a vörös vércsék megtelepedésével színesedik a minket körülvevő élővilág, ezek a madarak a rágcsálók leghatékonyabb természetes ellenségei is. A jelenlétükkel környezetbarát módon, vegyszerek alkalmazása nélkül megoldódik a rágcsálók szántóföldi kártétele elleni védekezés. A vércsék megjelenésével tehát egészségesebb környezetben élhetünk.

Mit vállalunk mi?

A vércsevédelmi akciót természetvédelmi szakembereink koordinálják: megszervezik a költőládák gyártását, kiválasztják a legmegfelelőbb vércse-élőhelyeket, segítik a műfészkek kihelyezését, majd figyelemmel kísérik a vércsék fészekfoglalását, a költések eredményességét. Vállaljuk továbbá, hogy a kihelyezéseket követő legalább három éven át minden költési szezon végén részletes tájékoztatást adunk az adományozók részére a műfészkeknél történtekről. Emellett oklevelet állítunk ki a részükre, illetve a honlapunkon is nevesítjük őket. Mindezeken túl az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság úgy határozott, hogy 10 darab költőláda beszerzésével is hozzájárul a program sikerességéhez.

Az elfoglalt költőláda nagyfeszültségű távezeték-oszlopon (fotó: Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI)

Mi történt eddig?

Az akcióhoz csatlakozott az E.ON Hungária Zrt. Az energiacég vállalta, hogy a nagyfeszültségű távvezetéktartó oszlopain helyet biztosít a költőládák számára, elvégzi azok felhelyezését, valamint további 10 darab műfészek beszerzésével támogatja a természetvédelmi akciót.

A program meghirdetése előtt néhány hónappal próbakihelyezéseket végeztünk Nemeskocs, Vásárosmiske és Sárvár települések határában. Mostanra mind a négy költőhelyet birtokba vették a vörös vércsék! Ezúton köszönjük a kőszegi Remicro Kft.-nek, hogy két műfészek adományozásával segítette a program kezdeti lépéseit!

Mit tehet Ön?

Amennyiben Ön, illetve vállalkozása elkötelezett Vas megye madárvilágának színesebbé, környezetünk egészségesebbé tétele iránt, úgy most lehetősége van támogatni ez irányú természetvédelmi törekvéseinket. Egy fém költőláda gyártási költsége 20.000 forint. Egy láda előállításának finanszírozásával legalább 25 évre biztonságos fészkelőhelyet adományozhat egy vércsedinasztia számára, ami ez idő alatt akár 100 fiókát is felnevelhet. Minél több láda, annál több fióka! Jelentkezzen most!

Jelentkezését e-mailben várjuk az otthontavercseknek@gmail.com címen 2019. szeptember 15-ig!

A vércsevédelmi akció kezdete óta felajánlott költőládák mennyisége és a felajánlást tett vállalatok, vállalkozások és magánszemélyek listája ITT tekinthető meg.

Kirepülés előtt álló fiatal vörös vércsék nézelődnek a költőládából (fotó: Barta Zoltán)

Harsányi Krisztián, természetvédelmi terület-felügyelő


Tetszett az oldal? Oszd meg Facebookon!