Rajzpályázat

2020.03.01. 10:18
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdet „A rét őrzői - szarvasmarhákkal a doroszlói rétekért” címmel.

Igazgatóságunk élőhely-helyreállítást végez Kőszeg határában, a doroszlói réteken. A munkálatok célja a Kőszegi Tájvédelmi Körzet egykor értékes, de napjainkra csaknem teljesen eltűnt gyepterületének visszaállítása és hosszú távú megőrzése magyartarka szarvasmarhák legeltetésével. A doroszlói rétek helyreállítását az Európai Unió KEHOP-4.1.0-15-2015-00002. számú projektje támogatja.

E rajzpályázattal arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a legelő állatoknak fontos szerepe van a rétek gazdag élővilágának kialakításában és megőrzésében.

A szarvasmarhákkal történő körültekintő legeltetés hozzájárul a jó minőségű gyepterületek kialakulásához és fenntartásához. Megakadályozza a bokrosodást, a gyep eltűnését. A szarvasmarhák taposása és legelése segít visszaszorítani az idegenhonos növények nemkívánatos terjedését. A rét folyamatos kezelésének köszönhetően visszatérhetnek azok az értékes, mára megritkult növények, amelyek egykor jellemezték a területet. A legelő állatok jelenléte számos állatot - például rovarokat és madarakat - vonz a térségbe. A megfelelően legeltetett területeken gazdag és egészséges élővilágot figyelhetünk meg.

Nevezés: A pályázaton általános iskolások indulhatnak, legfeljebb 2db A4/A3-as méretű, bármilyen kézi technikával készült alkottással. A kép hátulján szükséges feltüntetni a készítő nevét, iskoláját, osztályát, valamint e-mail címét - kapcsolattartás céljából.

Hova küld: Az elkészült alkotásokat a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba várjuk személyesen vagy postai úton (9730 Kőszeg, Aradi vértanúk parkja).

Beérkezési határidő: 2020. március 1.

Díjazás: Zsűrizés és közönségszavazás az alábbi korcsoportok szerint történik.

I.korcsoport: 1.,2. osztály

II.korcsoport: 3.,4.,5. osztály

III.korcsoport: 6.,7.,8. osztály

Értékes könyvutalványban részesül korcsoportonként az I.-III. helyezett és a közönségszavazás nyertese.

Kiállítás és eredményhirdetés: A legjobban sikerült képekből kiállítás nyílik a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. Ünnepélyes eredményhirdetés és megnyitó tervezett időpontja: 2020. március 27.


Tetszett az oldal? Oszd meg Facebookon!