Búbos cinege

Búbos cinegeA búbos cinege (Parus cristatus) a Kőszegi-hegység tűlevelű erdeinek állandó énekesmadara. Jellegzetes tollbúbjáról könnyen felismerhető. Évente kétszer költ. Fészkét odúban építi, melyet maga ácsol korhadó tuskóba, fenyő- vagy lombfába. A mohából készült, szőrrel bélelt fészekbe a tojó 5-6 tojást rak, a fiókák két hét alatt kelnek ki. Etetésükben mindkét szülő részt vesz. A fiatalok három hétig maradnak a fészekben, a kirepülést követően pedig még egy hónapig a szülők táplálják őket.

A búbos cinege főként fenyőkön élő rovarokat - gubacslegyeket, aknázómolyokat, pókokat - fogyaszt, téli madáretetőkön csak ritkán bukkan fel. Megtelepedése fenyvesekben mesterséges fészekodúk kihelyezésével, letört facsonkok kíméletével segíthető elő.

1901 óta védett madár, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Tudj meg többet!

 


Tetszett az oldal? Oszd meg Facebookon!